Érdekességek Amszterdamról

 

Tudtad-e Amszterdamról, hogy…

 

…11 millió cölöpön áll? A vizes, homokos talajra épült belváros épületei ezek nélkül egyszerűen elsüllyedtek volna. Egy átlagos házépület öt-tíz oszlopra épült, de a Központi Pályaudvar például kilencezer faoszlopon áll.

amszterdam-csatornai

…165 csatornája van? Nem véletlen, hogy – sok más város mellett Amszterdamot is – gyakran nevezik az észak Velencéjének. A holland főváros csatornáinak összhossza több mint 100 kilométer.

…több bicikli van itt mint városlakó? 800 ezer lakójára közel egymillió kerékpár jut, ebből kifolyólag az eköré épült infrastruktúra nagyon színvonalas. A helyiek kicsit több mint fele napi szinten biciklizik.

…a sok csatorna és a rengeteg bicikli eredménye, hogy a város csatornáiba minden évben 20-30 ezer bringa kerül? Ennek egy részét a takarítók kiszedik a vízből, minden évben közel tízezret, de még így is rengeteg bicikli pihen hosszú évek óta a csatornák fenekén.

…az itt élő emberek 85 százaléka legalább három nyelvet beszél? Ebből kettő jellemzően a holland és az angol, míg a harmadik általában a német.

amszterdam-hazak

…jellegzetes keskeny, magas házai adóelkerülés miatt lettek ilyenek? Anno a házaknak azután kellett adót fizetniük, hogy mennyi helyet foglalnak egy utcából. Ennek eredménye a sok keskeny, többszintes épület.

…belvárosi csatornáinak vize időnként befagy? Nem minden évben, de előfordul. Ilyenkor ellepik a korcsolyázók, sőt, még nagy korcsolyaversenyeket is rendeznek ilyenkor.

…neve annyit jelent: gát az Amstelen?

…szinte minden otthonban találsz legalább egy festményt? Rembrandt, van Gogh és Hals országában ezen talán nem is kéne meglepődni.

amszterdam-fubolt

…bár a város Hollandia fővárosa, a kormány és a parlament Hágában működik?

New Yorkot a holland telepesek eredetileg róla nevezték el? A város neve évtizedeken át Új-Amszterdam volt, miután az angoloké lett, York hercege után átkeresztelték.

…több mint kétszáz coffeeshop működik a városban? Ezek azok a szórakozó helyek, ahol szabadon vehetsz és szívhatsz marihuánás cigit vagy hasist.

…éttermeiben, kávézóiban tilos a dohányzás? Ez csak azért érdekes, mert amíg a coffeeshoppokban füves cigit szívhatsz, addig a sima dohánycigi ott is tilos.Booking.com

…repülőtere, a Schipol négy méterrel a tengerszint alatt található?

… piros lámpás negyedeiben napi szinten nagyjából összesen ezer prostituált dolgozik? Legtöbben a De Wallenben.

…az ablakokban nem jellemző a függöny? A hollandok nem szégyenlősek, így pusztán az utcákon sétálva egész sokat megtudhatsz arról, milyen egy átlagos amszterdami otthon.

…a városban 1281 darab híd áll? Ezzel még Velencét is magasan veri.

amszterdam-houseboat

…nagyjából 2500 houseboatot találsz Amszterdamban? A város csatornáin lebegő lakóhajók legtöbbjében életvitelszerűen élnek, de vannak köztük bérelhetőek is.