Amszterdam csatornái

 

Alapinfók

amszterdami-csatornakAhogy Hollandiának a tulipán, a fapapucs vagy a szélmalom, úgy fővárosának a csatorna a jelképe. Amszterdam 165 csatornájával és több mint 1200 hídjával az egyik legvízibb víziváros – gyakran nevezik az észak Velencéjének, de csatornák és hidak számában magasan veri Velencét.

Bármely részén jársz, Amszterdam mindenhol találsz csatornákat, leghíresebb ilyen rendszere azonban a grachtgyűrű, amely a középkori belvárosát tagolja, illetve határolja. Szinte minden jelentős látnivaló ide csoportosul. A grachtgyűrű születése az 1600-as években történt. A város a század elejére kinőtte a Singel és az Amstel által határolt területet, ezért napszámosok és bűnözök munkaerejével a század végére kiépült a patkó alakban, koncentrikusan terjeszkedő csatornarendszer az eredeti város köré. Az új csatornák partjára polgári házak épültek, és tiltottak voltak az ipari munkák, mint a szaggal járó sörfőzés, a tűzveszélyes cukorfinomítás, vagy például a zajos hordókészítés.

Annak köszönhetően, hogy a gyűrű területéről anno tudatosan távol tartották az ipart, máig megőrzött épületeivel, szerkezetével nagyon kisvárosias. A turisták imádják a lagúnák hangulatát, a tipikus keskeny amszterdami házak és a csatornákon úszkáló hajók összképét.

 

amszterdami-csatornahid

Tudtad?: A belváros csatornái gyakran befagynak telente. Ilyenkor a városiak hamar birtokba veszik a jeget: ellepik a korcsolyások, sőt, néha még komoly korcsolyaversenyeket is rendeznek rajta. További érdekes infókat találsz az érdekességek Amszterdamról lapon.

 
 

Jelentős csatornák – a grachtgyűrű

Prinsengracht

A három fő grachtból a legkülső, egyben leghosszabb a Prinsengracht (a herceg csatornája), mely I. Vilmos orániai herceg után kapta nevét. Ide épültek anno a legszerényebb házak, és építészete már csak ezért is eltér a belsőbb gyűrűkétől. Ez leginkább a feltűnően sok raktárépületben nyilvánult meg. Ennek partján találod az Anne Frank Házat és Amszterdam legmagasabb templomát, a Westerkerket.

amsterdam-canalring

Keizersgracht

A három fő csatorna közül a legszélesebb a Keizersgracht (a császár csatornája), mely I. Miksa német-római császár után kapta a nevét.

Herengracht

Az utolsó nagy gracht a Singel előtt a Heren (a patriciusok vagy lordok csatornája), anno ide épültek a legdrágább, legpompásabb lakások. Ennek partján áll százévek óta a Hortus Botanicus, a világ egyik legrégebbi botanikus kertje.

amszterdami-csatornarendszer

Singel

Bár ezt már nem szokás a grachtgyűrű részének tekinteni, a Singel határolja közvetlenül keletről és délkeletről a legszűkebben vett belvárost. A 16. századig ez határolta a várost, mígnem az túlnőtt rajta. Ma itt találod többek közt a híres virágpiacot.
 
 

Hajózás a csatornákon

Óriási a kínálat a különféle csatornás hajókirándulásokban az egyszerű kiscsónakos túráktól a borkostolóval, vacsorával összekötött éjszakai hajós utakig. A legnépszerűbbek az egyszerű hajós városnézések. Ezek általában egyórás, többnyelvű idegenvezetést tartalmazó túrák, melyek a főbb csatornákon köröznek. Jellemzően a főpályaudvar környékéről indulnak, áruk 15-20 euró között mozog. A komolyabb, egyéb szolgáltatást is tartalmazó túrák ára ennél lényegesen magasabb.

Vannak továbbá hop on-hop off hajótúrák is, ezekből az egynaposak ára 25-30 euró, míg a 48 órásaké 40-50 euró.

amszterdami-hajoutak