Coffeeshoppok: füvezés Amszterdamban

 

Mi az a Coffeeshop?

amszterdam-fuboltHollandia híresen megengedő a könnyűdrogokkal. Itt sem lehet korlátok nélkül füvezni, de a marihuána és a hasis fogyasztását egy jól kiépült rendszer támogatja. Az ország egészén, így Amszterdamban is az úgynevezett coffeeshoppokban lehet adni-venni, illetve fogyasztani ezeket a könnyűdrogokat.

A holland fővárosban nagyjából 250 coffeeshop üzemel. Ezek legtöbbje kívülről teljesen átlagos kávézónak/kocsmának tűnik, és jellemzően belülről sem különböznek ezektől a helyektől, leszámítva a füstöt és a fűszagot. A kiváló füvet úgy veheted itt, mintha egy étteremben járnál: megnézed a kínálatot, a fűlapot, majd rendelsz a grammra kimért termékből.

Nagy a szabadság, de vannak szabályok. Ezek alább.


 

Általános szabályok, infók

Személyenként maximum 5 gramm hasis (hash) vagy marihuána (weed) vásárolható egyszerre egy coffeeshopban.

Bár ez a minőségtől és erősségtől függően változhat, a kínálat grammja általában 5-15 euró között mozog. Kérheted zacskóban, hogy aztán helyben tekerhess, de lehet kapni előre tekert jointokat is. Az üzletekben vehetsz papírt, de kérhetsz kölcsön pipát is.

amszterdam-marihuana-kinalat-arak

Nem feltétlenül kell füvezned egy coffeeshopban, válogathatsz a space cake-ek közül is, de az ilyen helyeken ugyanúgy kapni kávét és üdítőt is, mint bármely kávézóban.

Sok coffeeshopban kapható alkohol is, de ez nem jellemző. Ahol nem árulnak, ott általában jól láthatóan, már a bejáratnál kiírják, hogy: No Alcohol.

Komikus, de a coffeeshoppokban ugyanúgy tilos a dohányzás, mint bármely amszterdami szórakozóhelyen. Füvezni szabad, de ha olyan cigit szívnál, amiben dohány van, ki kell menned az utcára, ahol viszont nem szívhatsz füves cigit.

fuvezes-hollandiaban

A tolerancia csak hasisra és marihuánára vonatkozik. Minden egyéb drogot (az alkoholt kivéve) ugyanúgy tiltanak, mint bárhol; különösen a kemény drogokat.

18 év alattiak nem léphetnek be a coffeeshoppokba. A korgyanús emberektől általában már a bejáratnál kérnek egy igazolványt.

A coffeeshoppok nem reklámozhatják magukat. Bár a belváros tele van velük, az utcákon nem könnyű észrevenni őket, így jobb, ha előre rákeresel a neten, mielőtt elindulnál egybe.

amszterdam-fuvezes

Bár a coffeshopban vásárolt hasist vagy marihuánát nem muszáj ott helyben elfogyasztanod, az országból ne próbáld meg kivinni.


 

Amszterdam legjobb Coffeeshopjai

Csak Amszterdamban körülbelül 250 coffeeshop működik. A legtöbbjük egyszerű beülős hely, sokuk puritánabb mint egy átlag holland kávézó, de vannak köztük neves, jó stílusú üzletek is. Ezt a tíz coffeeshoppot itt a legnépszerűbbek közül válogattuk:

 

amszterdam-coffeeshop

Green House Centrum  (címe: Oudezijds Voorburgwal 191; honlapja: greenhouse.org)

Dampkring (címe: Handboogstraat 29; honlapja: dampkring.nl)

Barney’s Coffeeshop (címe: Haarlemmerstraat 102; honlapja: barneys.biz)

Grey Area  (címe: Oude Leliestraat 2; honlapja: greyarea.nl)

420 Café (címe: Oudebrugsteeg 27; honlapja: 420cafe.com)

Baba (címe: Warmoesstraat 64; honlapja: babashops.com)

The Bulldog  (címe: The Bulldog Palace, Leidseplein 15; honlapja: thebulldog.com)

Mellow Yellow (címe: Vijzelgracht 33)

Bluebird  (címe: Sint Antoniesbreestraat 71; honlapja: coffeeshopbluebird.nl)

Smoke Palace (címe: Linnaeusstraat 83HS; honlapja: smokepalace.nl)