Amszterdam legjobb múzeumai

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott múzeumról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Anne Frank Ház

anne-frank-hazA híres Prinsengracht nevű csatorna partján található Amszterdam egyik legnépszerűbb látnivalója. Ebben a keskeny házban élt a naplójáról elhíresült Anne Frank, aki családjával és további négy zsidóval bujkált itt Hollandia megszállása alatt a nácik elől két éven át. A szomorú történet jól ismert: a rejtőzködőket végül elárulták, majd 1944. augusztusában elhurcolták őket. Anna fél évvel később egy koncentrációs táborban halt meg, mindössze tizenöt évesen.

A lány naplóját a bújtatásban segédkező Miep Gies és Bep Voskuijl találták meg, miután visszatértek a házba. Ebben Anne a maga gyermeki szemléletével írt a bujkálás alatti időszakban írt érzéseiről, családjáról és élményeiről. A naplót Gies adta át Anna apjának, aki 1947-ben könyvként kiadatta. Milliók ismerték meg így a Frank-család történetét, a rejtekül szolgáló ház pedig 1960 óta fogadja a látogatókat. Egy nagyon népszerű, viszont nagyon szűk múzeum ez, így nagy zsúfoltságra számíts.

 

Erotika Múzeum

amszterdam-erotika-muzeumA Vöröslámpás Negyed közepén, egy régi raktárépületben működik Európa első erotika múzeuma. A múzeum tematikája nem korlátozódik a negyedre, inkább nagy általánosságban az erotikával és prostitúcióval kapcsolatos művészettel foglalkozik.

Területe nagy része szexbolt, mintsem múzeum, amiért sok kritikát kap. Szemben a Damraknál található Szexmúzeummal, a kiállítás itt kicsi és szemérmes. Ahogy neve ígéri, inkább erotikával és nem a szexualitással foglalkozik, azzal kapcsolatos szobrokat, festményeket és rajzokat gyűjt. Legismertebb kiállítási tárgyai több John Lennontól származó vázlatrajz.

 

Hasis-, Marihuána- és Kendermúzeum

marihuana-muzeum-amszterdamMint Európa marihuána-fogyasztással kapcsolatban legtoleránsabb országa, Hollandia fővárosának van egy nagyon jó múzeuma a témában. Ebben a belváros közepén található múzeumban sok területről járhatod körbe a témát a kender rengetegféle felhasználási módjától a marihuána fogyasztásának kultúráján át az ezzel kapcsolatos művészet bemutatásáig.

A múzeumnak komoly gyűjteménye van a rookhuizenekről készült XVI-XVII. századi festményekből. Akkoriban virágoztak ezek a dohányzó házaknak nevezett helyiségek, melyek a mai coffe-shopok elődei. A festmények ezek mindennapjait mutatják be, de van itt egy óriási pipa- és vízipipa-gyűjtemény, és egy apró kannabiszültetvény is. Egy könnyed termékmintát is kipróbálhatsz az épületben, és ez csak a könnyűdrogos szakasz, de nagy figyelem jut még a kendernek, mint alapanyagnak is. A múzeum az ember és a kender sokezer éves közös múltját szemlélteti, ezen a tárlaton láthatsz nagyon extrém kenderből készült tárgyakat, például cipőt, elektromos gitárt és bibliát.

 

Heineken Experience

heineken-experience-amszterdamHosszú évek óta Amszterdam fő látnivalói közé tartozik a Heineken korábbi főzdéjéből kialakított látogatóközpont. Az 1800-as évek közepén épült, és bő száz éven át a holland sörmárka fő sörgyáraként üzemelt épület négy emeleten mutatja a sörkészítést.

A sörmúzeumként is felfogható interaktív látogatóközpont népszerűsége óriási, amit állítólag nagyban köszönhet modern, interaktív tárlatainak. A nagyüzemi sörgyártás minden lépését végigkövetheted itt séta közben, de az előállítás fázisai mellett a sörkészítés fejlődésének történetét is bemutatja az épület, továbbá a Heineken múltjáról is sokat megtudhatsz itt.

 

Kínzási Múzeum

kinzasi-muzeum-amszerdamA Bloemenmarkthoz közel találod ezt a kis múzeumot. Annyira nyomasztó, amennyire a neve sejteti, a Torture Museum néven működő látnivaló ugyanis apró és sötét szobákban rendezte be tárlatait, melyeket gyengén bevilágított labirintus szerű folyosók kötnek össze. Minden szoba egy vagy két kínzóeszközt mutat be; teljes méretarányban, nagyon közelről ismerkedhetsz velük.

A Kínzási Múzeum nem kifejezetten a téma holland múltjáról szól, inkább az egyetemes emberi kegyetlenség történelmét dolgozza fel, mindegy, hogy vallatás, kínzás vagy nyilvános megszégyenítés céljából használták az eszközt. A lofattól, a vasszűzön vagy a kerékbetöréshez használt keréken át a guillotine-ig széles a kínálat itt a kiállítási tárgyakból.
 

Madame Tussauds viaszmúzeuma

madame-tussaud-viaszmuzeum-amszterdamAz eredeti londoni után Amszterdamban nyílt meg az első külföldi Madame Tussauds viaszmúzeum. 1970 óta fogadja a látogatókat a Dam téren az intézmény, ami ugyanazt nyújtja, mint az összes többi ilyen a világon: viaszszobrai életnagyságban, részletérzékeny kimunkáltsággal formázzák meg a popkultúra, a sport és a művészet fontos szereplőit.

A kiállítás hozza a kötelező szereplőket: fotózkodhatsz George Clooney-től Angelina Jolie-ig mindenkivel a kortárs filmművészet sztárjaiból; pózolhatsz együtt David Bowie-val vagy Ronaldinhóval, de akár a huszadik század nagy művészeivel is, mint Salvador Dali vagy Vincent van Gogh. Vannak viszont egyedi szobrok, mint Hannibal Lecter, aki egy berendezett cellában vár, de csinálhatsz egy szelfit Beatrix holland királynővel is.

 

Nemzeti Múzeum – Rijksmuseum

rijksmuseum-nemzeti-muzuem-amszterdamA szűken vett belváros peremén, egy gótikus és reneszánsz elemeket keverő épületben található a Rijksmuseum, amely lényegében Hollandia nemzeti múzeuma. A Louvre mintájára született múzeum eredetileg Hágában nyílt meg 1800-ban. 1805-ban költözött Amszterdamba, majd a század végén az épületbe, ahol ma is üzemel.

Évi 2,2-2,4 millió látogatójával magasan ez Hollandia leglátogatottabb múzeuma. Van is miért idejönni. Egyrészt itt találod a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteményét, és több mint kétezer festményt őriz a holland aranykorból, azaz Jan Steen, Johannes Vermeer, Jacob van Ruisdael és Frans Hals munkásságából (ha Van Gogh-műveket néznél, azt a közeli Van Gogh Múzeumban megteheted). A Rijksmuseum óriási gyűjteménnyel bír, a holland festők művei mellett van ázsiai tárlata, porcelángyűjteménye, és itt áll az 1600-as években zsákmányolt HMS Royal Charles angol hadihajó fara is.

 

Rembrandt Ház

rembrandt-hazA városházához közel találod a világhírű holland festő egykori otthonát. Rembrandt 1639 és 1656 között élt itt. Tanítványokat fogadott, alkotott és gyarapodó műkincs-gyűjteményével töltötte meg a házat. Leginkább utóbbinak, gyűjtőszenvedélyének köszönheti, hogy ’56-ra tönkrement anyagilag és egyéb értékei mellett a házát is elárverezték.

Az épület ma emlékházként üzemel, ahol Rembrandt rekonstruált életterét, alkotóműhelyét tekintheted meg. Mivel ez önmagában nagyon kis terület a rengeteg látogató számára, a házhoz hozzáépítettek egy másik épületet is, hogy kellő tere legyen a látogatóknak. Utóbbiban a festő használati tárgyait láthatod, továbbá a kiállítás része Rembrandt több metszete, grafikája is, valamint a tanítványai egyes festményeit is őrzi a ház. Tökéletes időutazás itt egy látogatás, a nagy festő híres festményeiből azonban egyet sem találsz a házban, azokat a világ különböző múzeumai őrzik.

 

Szexmúzeum

szexmuzeum-amszterdamA Vöröslámpás Negyedben található Erotika Múzeummal szemben a Szexmúzeum már semmi nyoma szemérmességnek. Nagyon szemléletesen mutatja be a szexualitás szélsőséges szubkultúráit (swinger/domina/szatír stb.), valamint azt, hogyan viszonyultak a különböző társadalmakban a szexualitáshoz, mint például az ókori Görögországban, a Római Birodalomban vagy például a Viktoriánus Angliában.

A Szexmúzeumnak óriási gyűjteménye van szexszel kapcsolatos művészeti alkotásokból, de sok szobor egyszerűen csak tematikus dekoráció, mint például a folyosóin található, székként használatos nagy falloszszobrok és egyéb farkakat formázó alkotás. A magát a világ legrégebbi szexmúzeumaként hirdető múzeum csak 16 éves kor fölött látogatható.

 

Van Gogh Múzeum

van-gogh-muzeumMég a Nemzeti Múzeumtól is délre működik Hollandia talán leghíresebb festőjének, Vincent Van Gogh-nak múzeuma. Sehol máshol nem láthatsz ennyi művet egy helyen a posztimpresszionizmus nagy alakjától: közel kétszáz festményét, ötszáz rajzát és hétszáz levelét őrzik itt.

Amszterdam második legkeresettebb múzeumáról van szó, amit 2015-ben 1,9 millió látogató keresett fel. A Van Gogh-hagyaték java mellett láthatsz itt alkotásokat a kortársaitól is, így Paul Gauguintól, Paul Signac-tól, Claude Monet-től, Pablo Piacassotól és Henri de Toulouse-Lautrec-től.