Amszterdamba repülővel

 

Mivel? Hova?

amszterdam-klmAmszterdam nemzetközi repülőtere, a Schiphol és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között közvetlen járata jelenleg három légitársaságnak, a KLM-nek, az easyJetnek és a Transaviának van. A Schiphol Európa ötödik legforgalmasabb repülőtere, amely a város peremén található, mindössze 8-10 kilométerre a látnivalókkal teli csatornaövezettől.

Minthogy az easyJet és a Transavia is diszkont légitársaságok, a közvetlen járatok közül a legdrágább és legjobb színvonalú szolgáltatást a KLM nyújtja. Ha a lehető legolcsóbban repülnél Hollandiába, érdemes elgondolkoznod a WizzAir Budapest-Eindhoven és Debrecen-Eindhoven-járatain, valamint a Transavia Budapest-Rotterdam-járatán is. Amszterdamig így viszont be kell vállalnod egy hosszú transzfert.

 

Transzfer a Schiphol repülőtérről

schiphol-repuloter-amszterdamA város határán található Schipholról a legegyszerűbb vonattal bejutnod a belvárosba. Hétköznapokon óránként hat, hétvégente óránként nyolc vonat megy innen a Központi Pályaudvarhoz napközben, de még éjjelente is jár óránként egy. Zökkenőmentes így a bejutás, aminek ára egy útra 4,2 euró (Amsterdam Pass-szal ingyenes a retúr). Az állomást a reptér területén belül találod, jól kitáblázott út vezet hozzá, jegyet pedig a sárga train ticket feliratú automatákban tudsz a legegyszerűbben venni.

Amsterdam Airport Express néven fut a 197-es számú busz, mely a turisták által frekventált célpontokra (Museumplein, Rijksmuseum, Leidseplein és Elandsgracht) visz a reptérről. 5 euró egy út ára, a buszon tudod megvenni a jegyet. Vannak továbbá kevésbé utazókra szabott menetrendszerinti buszok, amiket akár bérlettel is használhatsz. Azokról itt találsz infót.

Ha taxiznál, egy belvárosi úticél esetén 40-50 eurós fuvardíjra számíts.
 

Transzfer Eindhovenből és Rotterdamból

eindhoven-repter-transzferBrutálisan olcsó jegyet kell találnod, ha egy amszterdami útért bevállalsz egy eindhoveni érkezést. Eindhoven repülőtere 100 kilométerre található Amszterdamtól, így ha a fővárosba tartasz, hosszú út vár rád. Az egyik lehetőség az AirExpressBus. Ez a legkényelmesebb, ezzel 26 euróért Amszterdamba jutsz. Érdemes előre foglalni jegyet (itt tudod megtenni), ha biztos helyet akarsz.

A másik út, ha az eindhoveni reptérről előbb a 400-as vagy a 401-es busszal elmész a város vasútállomására, majd ott felszállsz az Amszterdamba tartó InterCity-re (ára 19,2 euró).

Rotterdam repülőteréről a 33-as busszal tudsz el a város központi pályaudvarára, ahonnan 15 euróért visz el az InterCity Amszterdam központjába.