Wafel, poffertjes, oliebollen – a holland gasztronómia nem gyenge desszertben, de ha igazán bátor ízvadász vagy, nem állsz meg ezeknél, és kipróbálod a kaját, amely fogyasztásának saját fejtartása van. Ez a nyers hering, amit rögtön lefojthatsz egy szuper kaassal vagy patattal.
8 kaja, amit kóstolj meg Amszterdamban
Nyers hering – Hollandse Nieuwe
Egy ennyire vízközeli országtól/várostól nem meglepő, hogy a tipikus ételei egyike halas. A nyers heringet jellemzően magában, legfeljebb hagymával vagy csemegeuborkával eszik a hollandok. Egy tipikus fogyasztási módja is van: hátrahajtott fejjel engedik be a nyitott szájba, úgy harapják.
Legegyszerűbben a Haringhandel nevű utcai bódékban tudsz venni nyers heringet. Egész évben, de Hollandse Nieuwe-nek csak a május és július közötti időszakban kapható nyers heringet szokás hívni, akkor a legfrissebb ugyanis.
Stroopwafel
Hollandia világszerte ismert cukrászterméke a stroopwafel. A holland stroop szó jelentése szirup, ennek a wafelnek a neve ugyanis arra utal, hogy a két vékony ostyaréteg közé karamellszirupot töltenek. A merev ostya vajból, lisztből, élesztőből, tejből és tojásból készül, jellegzetes színét a barna cukor adja.
Ez az édesség Amszterdamhoz közelről, Goudából származik a 18. század végéről. Amszterdamban bárhol megtalálod, de azt mondják, a legjobb stroopwafelt a Singelnél található Landskroon pékségnél és az Albert Cuyp piacon árulják.
Sültkrumpli – Patat
A sültkrumpli holland változata, aminek fő jellemzője, hogy vastagon vágott burgonyaszeletekből áll és sokféle feltéttel kínálják. Néha nagyon extrém feltétekkel: a legnépszerűbbek a majonéz, a satay mogyorószósz, a hagyma és a curry ketchup.
Általában patatként nevezik, de többféle néven él: friet, frieten és patatje. A város utcáin több helyen szembejön, tele Amszterdam olyan ablakokkal, ahol egyszerű papírkosárban vagy műanyagdobozban árulják.
Poffertjes
Hagyományos holland desszert a poffertjes, amit többnyire vajjal, de néha sziruppal, tejszínhabbal és/vagy eperrel esznek. Úgy néznek ki, mintha kis palacsinták lennének, de az élesztőnek és hajdinalisztnek köszönhetően valójában sokkal könnyebb a tésztája, mint a palacsintának.
Ha palacsintázóban jársz, biztosan megkóstolhatod, de az utcán is árulják kartonpapíron.
Bitterballen
A hollandok kedvelt snack-je ez a kis húsgolyócska, amit épp úgy eszegetnek sörözés, mint borozás alatt. A kávézókban és a kocsmákban lehet kapni ezt a ropogósra sütött bundával készült golyót, melyet mustárral kínálnak.
Ha sörözés közben kikérsz néhány bitterballent, légy óvatos, a bunda alatt lévő sós, krémes hústöltelék általában forró és sokáig forró marad. Nem vicc, valós a veszély.
Sajtok – Kaas
A holland gasztronómia csúcstermékei a holland sajtok. Elkerülni sem tudod, hogy kipróbálj néhányat, a piactól az utcai bódékon át a sörözőkig mindenhol szembejönnek, és akkor ott vannak még a sajtboltok. Nem véletlen, Hollandia területén már a Krisztus előtti nyolcszázas években ment a sajtkészítés, ma pedig Hollandia a világ egyik legnagyobb sajtexportőre.
A holland sajtok jellemzően kemények vagy félkemények. A legnépszerűbbek a Gouda és az edami sajtok, de ez csak kettő óriási kínálatból. Ha otthonra is vásárolnál, sajtboltban tedd, és ne legyél szégyenlős, mindenképp kérj kóstolót.
Kibbeling
Ha a nyers heringhez nem vagy elég bátor, de kipróbálnál valami halas helyi kaját, a kibbeling neked való. Lényegében a hollandok fish and chips-e ez a tőkehalból készült rántott halfilé, amit tényleg kérhetsz sültkrumplival is, de leginkább majonézzel és citrommal eszik.
A kibbeling is egy tipikusan utcán fogyasztható snack. Egyszerű papírtányéron árulják a kajás furgonokból.
Oliebollen
Olajgömböknek hívják, valójában a Magyarországon is ismert fánkhoz nagyon közel álló ételről van szó, ami kicsit sem olajosabb, mint egy magyar fánk.
Az alapja a tojásból, élesztőből, lisztből és tejből sütött tészta, amit kétféleképpen sütnek: magában, hogy aztán porcukorral tálalják, máskor datolyát vagy mazsolát sütnek bele.
Az oliebollen decemberben jelenik meg a város bódéiban, éttermeiben, de a hollandok hagyományosan újévkor eszik belőle a legtöbbet.