Egyél jókat Amszterdamban

Wafel, poffertjes, oliebollen – a holland gasztronómia nem gyenge desszertben, de ha igazán bátor ízvadász vagy, nem állsz meg ezeknél, és kipróbálod a kaját, amely fogyasztásának saját fejtartása van. Ez a nyers hering, amit rögtön lefojthatsz egy szuper kaassal vagy patattal.

 

8 kaja, amit kóstolj meg Amszterdamban

 

Nyers hering – Hollandse Nieuwe

friss-hering-amszterdam Egy ennyire vízközeli országtól/várostól nem meglepő, hogy a tipikus ételei egyike halas. A nyers heringet jellemzően magában, legfeljebb hagymával vagy csemegeuborkával eszik a hollandok. Egy tipikus fogyasztási módja is van: hátrahajtott fejjel engedik be a nyitott szájba, úgy harapják.

Legegyszerűbben a Haringhandel nevű utcai bódékban tudsz venni nyers heringet. Egész évben, de Hollandse Nieuwe-nek csak a május és július közötti időszakban kapható nyers heringet szokás hívni, akkor a legfrissebb ugyanis.

 
Stroopwafel

stroopwafelHollandia világszerte ismert cukrászterméke a stroopwafel. A holland stroop szó jelentése szirup, ennek a wafelnek a neve ugyanis arra utal, hogy a két vékony ostyaréteg közé karamellszirupot töltenek. A merev ostya vajból, lisztből, élesztőből, tejből és tojásból készül, jellegzetes színét a barna cukor adja.

Ez az édesség Amszterdamhoz közelről, Goudából származik a 18. század végéről. Amszterdamban bárhol megtalálod, de azt mondják, a legjobb stroopwafelt a Singelnél található Landskroon pékségnél és az Albert Cuyp piacon árulják.
 
Sültkrumpli – Patat

patat-sultkrumpliA sültkrumpli holland változata, aminek fő jellemzője, hogy vastagon vágott burgonyaszeletekből áll és sokféle feltéttel kínálják. Néha nagyon extrém feltétekkel: a legnépszerűbbek a majonéz, a satay mogyorószósz, a hagyma és a curry ketchup.

Általában patatként nevezik, de többféle néven él: friet, frieten és patatje. A város utcáin több helyen szembejön, tele Amszterdam olyan ablakokkal, ahol egyszerű papírkosárban vagy műanyagdobozban árulják.

 
Poffertjes

poffertjes-minipalacsintaHagyományos holland desszert a poffertjes, amit többnyire vajjal, de néha sziruppal, tejszínhabbal és/vagy eperrel esznek. Úgy néznek ki, mintha kis palacsinták lennének, de az élesztőnek és hajdinalisztnek köszönhetően valójában sokkal könnyebb a tésztája, mint a palacsintának.

Ha palacsintázóban jársz, biztosan megkóstolhatod, de az utcán is árulják kartonpapíron.

 
Bitterballen

husgolyo-hollandA hollandok kedvelt snack-je ez a kis húsgolyócska, amit épp úgy eszegetnek sörözés, mint borozás alatt. A kávézókban és a kocsmákban lehet kapni ezt a ropogósra sütött bundával készült golyót, melyet mustárral kínálnak.

Ha sörözés közben kikérsz néhány bitterballent, légy óvatos, a bunda alatt lévő sós, krémes hústöltelék általában forró és sokáig forró marad. Nem vicc, valós a veszély.

 
Sajtok – Kaas

holland-sajtokA holland gasztronómia csúcstermékei a holland sajtok. Elkerülni sem tudod, hogy kipróbálj néhányat, a piactól az utcai bódékon át a sörözőkig mindenhol szembejönnek, és akkor ott vannak még a sajtboltok. Nem véletlen, Hollandia területén már a Krisztus előtti nyolcszázas években ment a sajtkészítés, ma pedig Hollandia a világ egyik legnagyobb sajtexportőre.

A holland sajtok jellemzően kemények vagy félkemények. A legnépszerűbbek a Gouda és az edami sajtok, de ez csak kettő óriási kínálatból. Ha otthonra is vásárolnál, sajtboltban tedd, és ne legyél szégyenlős, mindenképp kérj kóstolót.
 
Kibbeling

kibbeling-hollandHa a nyers heringhez nem vagy elég bátor, de kipróbálnál valami halas helyi kaját, a kibbeling neked való. Lényegében a hollandok fish and chips-e ez a tőkehalból készült rántott halfilé, amit tényleg kérhetsz sültkrumplival is, de leginkább majonézzel és citrommal eszik.

A kibbeling is egy tipikusan utcán fogyasztható snack. Egyszerű papírtányéron árulják a kajás furgonokból.

 
Oliebollen

oliebollen-holland-fankOlajgömböknek hívják, valójában a Magyarországon is ismert fánkhoz nagyon közel álló ételről van szó, ami kicsit sem olajosabb, mint egy magyar fánk.

Az alapja a tojásból, élesztőből, lisztből és tejből sütött tészta, amit kétféleképpen sütnek: magában, hogy aztán porcukorral tálalják, máskor datolyát vagy mazsolát sütnek bele.

Az oliebollen decemberben jelenik meg a város bódéiban, éttermeiben, de a hollandok hagyományosan újévkor eszik belőle a legtöbbet.