Biciklizés Amszterdamban

 

Alapinfók

amszterdami-bringasMint a világ egyik legkerékpárosbarátabb városában, Amszterdamban vétek nem bringáznod. A városban nagyon régi hagyománya van a tömeges biciklizésnek, aminek oka többek közt, hogy a középkori belváros szűk útjain mindig is ez volt a leggyorsabb közlekedési mód, és a holland domborzati viszonyok is sokat segítenek az ügyben.

Amszterdam 800 ezer lakójára közel egymillió kerékpár jut, a helyiek több mint fele napi szinten biciklizik. A rendőrtől az áruszállítón át a kismamáig rengetegen tekernek a város több mint 400 kilométeres bringaúthálózatán, aminek hála nagyon fejlett infrastruktúra épült a kerékpáros közlekedés köré.

Ugyan a város látnivalói kis helyre csoportosulnak, de ha mégis szeretnéd leegyszerűsíteni a városnézését vagy nagyobb területeket bejárni, gondolkozz el a biciklibérlésen. Infók alább.


 

Amit jobb, ha tudsz

Ne kövesd a hollandokat: bár feltűnhet majd, hogy a helyi bringások egy része látványosan szarik a szabályokra, inkább ne kövesd őket. Még ha nem is minden biciklin látsz lámpát, ez itt is kötelező tartozék, ahogy a piros lámpánál is kötelező megállni biciklivel, hiába látsz sokakat, akik nem teszik.

Bárhol parkolhatsz: Amszterdamban bárhova leparkolhatod a biciklidet, amíg ezzel nem zavarod a forgalmat. A frekventáltabb helyeken, például pályaudvarokon vagy intézményépületeknél általában találsz kimondottan bicikliknek való parkolót is.

bringazas-amszterdamban

Mindig zárd le a biciklit: bár Amszterdam közbiztonsága elsőrangú, a biciklilopásmértéke óriási.

Bárhova eljutsz biciklivel: A városban összesen bő 400 kilométer kerékpárút-, illetve kerékpársávhálózat található. Ezeken eljutsz bárhonnan bárhova.

Maradj a sávban: Ahol nincs kerékpárút, ott kerékpársáv van. Ha nem muszáj, ezekről ne térj le, különösen, ha a sáv egy autóút szélein fut.
Vigyázz a síneken: a város bicikliútjait gyakran keresztezik villamossínek. Ezek szárazon is veszélyesek, esőben viszont brutálisan csúsznak.

Gyalogos zónákban told: óriási a tolerancia a kerékpározással szemben, de ha gyalogosoktól zsúfolt sikátorba, utcába tévedsz, ne akarj minden áron utat törni magadnak. Inkább szállj le és told.

Lehet sisak nélkül is: ha nem szeretsz sisakban biciklizni, itt nem megúszod a kényszert. A gyerekeket leszámítva a helyi bringásokra nem jellemző a sisakviselet.

amszterdamban-biciklizni

Készülj a csúcsforgalomra: a rengeteg biciklis miatt a kerékpársávok is képesek bedugulni. Reggel nyolc és kilenc óra között, valamint délután öt és hat óra között számíts biciklis  dugókra.

Jelezd, ha kanyarodsz: alapszabály bármely városban, de itt a rengeteg biciklis miatt fokozottan figyelj rá, hogy mindig jelezd, ha elhagynád a kerékpársávot.


 

Bérelj

amsterdam-bike-rentalHa biciklit bérelnél, nem lesz nehéz dolgod. A város, főleg a Központi Pályaudvar, a Dam tér és a Leidseplein környéke tele van kölcsönzőkkel. A bringabérlés ára egy napra általában tíz euró, ami könnyen lemegy nyolcra, ha több napra bérelsz. Van, ahol van félnapos opció is.

A bérbiciklik mellé mindig jár biciklizár. Ezen felül mindenféle kiegészítőt lehet kérni a gyereküléstől a kosáron át a sisakig.

A biciklibérlő helyek általában angolul, bike rentalként hirdetik magukat, nem nehéz rájuk találni. A rengeteg cég közül néhány nagyobb, akiknél valószínű nem ér negatív meglepetés: StarBikes Rental, Bike City, Mac Bike, Mike’s bike rental.