Tömegközlekedés Amszterdamban

 

Mivel, mennyiért

amszterdamban-villamosAz amszterdami tömegközlekedés használta négyéves korig ingyenes, afölött mindenkinek kötelező kellék hozzá az OV-chipkaart. Ez a gyűjtőneve annak a három típusú kártyának, amivel Amszterdam buszain, villamosain és metróin utazni tudsz.

Ez a három kártyatípus a disposable ticket (párnapos utazáshoz kiváló), az anonymous (turistáknak szánt, tölthető) és a personal (helyieknek való).

 

Mit vegyek?

amszterdam-kozlekedesi-kartyaTuristaként a personal típusú kártya ne érdekeljen. Az egyik választható opció számodra az eldobható jegy (disposable ticket, hívják még day vagy multiday ticketnek), amiből a legolcsóbb az 1 órás. Ezzel 1 órán keresztül korlátlanul utazhatsz a város metróin, villamosain és buszain; ára 2,9 euró, és akkor aktiválódik, amikor az első közlekedési eszközre való be- vagy felszállásnál lehúzod az erre való leolvasónál a kártyát. Vehetsz 24 órás jegyet is (7,5 euró), továbbá 48 (12,5 euró), 72 (17 euró), 96 (21,5 euró), 120 órás (26,5 euró) 144 (30 euró) és 168 órás (33 euró).

Az anonymus OV-chipkaart egy műanyag kártya, aminek kiváltási díja 7,5 euró. Erre később tetszőleges összeget tudsz feltölteni az állomásokon található automatákban, illetve a jegypénztáraknál. Ha egy néhány napos amszterdami utat tervezet sok tömegközlekedéssel, a sima eldobható, többnapos kártya is megteszi, viszont ha csak alkalmanként tömegközlekedsz, ez a jobb választás.  Ez esetben tudd, ezzel a kártyával egy kilométer közlekedés 0,154 euróba kerül. Ilyenkor miden fel- és leszállásnál le kell húznod a kártyát a leolvasón, ami ilyenkor  kiírja az aktuális egyenlegedet.

Az anonymus OV-chipkaarttal is van lehetőséged 24, 48, 72… órás korlátlan utazás kiváltására. Ez esetben a díjak az eldobható jegy árával egyenlőek. Ha maradt benned kérdés, minden infót megtalálsz a helyi közlekedési vállalat, a GVB honlapján.

Egyéb opciók

amsterdam-travel-ticketLétezik még az úgynevezett Amsterdam Travel Ticket, ami ugyan drágább, mint a fent bemutatott 1-2-3 napos jegyek, de Amszterdam metróin, villamosain és buszain túl korlátlanul használhatod vele a város GVB által üzemeltetett komphajóit, valamint a Shiphol repülőtérről a városba vezető buszokon is használhatod. Az ára: egynapos (15 euró), kétnapos  (20 euró), háromnapos (25 euró).

Tipp: Több városnéző pass része a tömegközlekedés ingyenes használata is. Erről bővebben a Spórolj a belépőkön lapon olvashatsz.
Villamossal Amszterdamban

amszterdam-villamosHa unod a sétát vagy a biciklit, valószínű a villamos lesz, amivel közlekedni fogsz majd a városban. Amszterdam tömegközlekedése kimondottan villamosközpontú, de nem csak a buszok számára kényelmetlenül szűk belvárosában, hanem a külsőbb kerületekben is, különösen az Amsteltől nyugatra.

A városnak tizenhat villamosvonala van, legtöbbjén napközben 5-8 percenként járnak a villamosok. Ha feltöltött kártyával utazol, az ajtók környékén található leolvasókhoz kell érintened felszálláskor, majd leszállás előtt. Jegyet a villamoson is lehet venni a sofőrtől vagy a villamoskocsik közepén lévő fülkékben ülő ellenőrtől tudsz venni.

 

amszterdam-villamosterkep

Nagyobb méretért kattints ide.

Tipp: Ha vadászol a világ szép villamosvonalaira, akkor Amszterdamban a 2-es vonalat keresd. Ez az Újtemplom, a Begijnhof, a Virágpiac, a Nemzeti Múzeum, a Van Gogh Múzeum és a Vondelpark mellett elhaladó vonal gyakran szerepel a világ legszebb villamosvonalainak gyűjtésében.

 

Metróval Amszterdamban

amszterdami-metroAhogy Amszterdam, úgy metrója is kicsi egy európai fővároshoz mérten. Mindössze négy vonalból áll, melyből három egyazon vonalon fedi le belvárosát. A csatornaövezetet leszámítva ráadásul hangulatában nem is metrós: a grachtgyűrűn túl a felszínen közlekednek a metrókocsik.

A város metróhálózatának központja a Központi Pályaudvar a belváros közepén. Innen indulnak délkeletre a sárga, a narancs és a piros vonalak, amik a csatornaövezet után szétválnak a külváros különböző pontjai felé. Van még továbbá a zöld vonal, ami nyugatról és délnyugatról hálózza be a külvárost.

Ha csak a belvárosban mozogsz, kár is metrózásban gondolkoznod. Ha azonban mégis használnád, tudd: az állomásokon be- és kiléptető kapuk vannak, ezeken az OV-kártyát lehúzva jutsz át. (átszálláskor nem kell lehúzni)

amszterdam-metroterkep

Nagyobb méretért kattints ide.
Busszal Amszterdamban

amszterdam-busszalA villamos mellett a busz adja Amszterdam tömegközlekedésének javát. Ahogy a csatornaövezet gyűrűin a villamos, úgy a belváros északnyugati területén a busz dominál, ahogy a Het IJ másik oldalán is, a Schiphol reptér felé pedig csak így jutsz el a metró/villamos/busz-trióból.

Ha feltöltött kártyát használsz, az ajtóknál található leolvasókészülékeken tudod lehúzni a kártyád le- és felszállásnál. Ha a buszon vennél jegyet, számíts rá, hogy csak 1 órás, jó esetben 24 órás jegyet tudsz a sofőrtől venni, minden más kártyáért az automatáig vagy jegypénztárig kell menned.

amszterdam-buszterkep

A nagyobb méretért kattints ide.