Spórolj a belépőkön

 

I amsterdam City Card

 

amsterdam-city-pass

Egy összetett városnéző kártya nagyon széles kínálattal, ami azon túl, hogy a város különféle múzeumaiba és látnivalóhoz ad szabad bejárást, a tömegközlekedés ingyenes használatára is feljogosít Amszterdamban. Egész pontosan a metrót, a villamost és a buszjáratokat használhatod vele korlátlanul, amíg a kártya érvényessége tart.

Jár még hozzá egy 1 órás hajózás a csatornákon, valamint sokféle kedvezmény a biciklibérléstől sok étteremig. Az I amsterdam kártya időkorlátos, az első használattól számítva él annyi órán keresztül, amennyire kiváltottad. Négyféle kártyatípus létezik, ezek: 24 órás (55 euró), 48 órás (65 euró), 72 órás (75 euró), 96 órás (85 euró).

Mikor éri meg?

Ha rövid idő alatt akarsz sok látnivalót és programot kipipálni. Ha csak 2-4 napot vagy a városban, jó választás, az ingyenesen látogatható célpontok listája kimagaslóan jó (itt találsz egy listát a teljes kínálatról) a többi ilyen kártyával szemben, ahogy az ingyenes tömegközlekedés is nagy előny, viszont ha hosszabb ideig maradsz, és nem akarsz kapkodni, érdemes összevetned a többi kártyával.

Hiányosságai:

Az Anne Frank Házba nem tudsz vele bemenni.

 

Museumkaart

 

museumkaartEgy egész Hollandiában érvényes kártya, amit kifejezetten az ország múzeumaira szabtak. Leginkább hollandoknak, de külföldiek is vehetik, annyi különbséggel, hogy te online nem tudod megrendelni, csak a múzeumok pénztárainál jutsz hozzá.

Külföldiként a kártyád 31 napig lesz érvényes, ezalatt Hollandia 400 múzeumába mehetsz be vele. Leginkább az állami fenntartásúakba; Amszterdamban 43 múzeumba jelent belépőt a kártya (itt egy lista, hova).

Ára: 59,90 euró (felnőtt); 32,45 euró (gyerek)

Mikor éri meg?

Ha Amszterdam legnépszerűbb állami múzeumaiból megnézel négyet (Anne Frank Háza, Rembrandt Háza, Van Gogh Múzeum, Nemzeti Múzeum) már a pénzednél vagy, minden további múzeummal már spórolsz. A nagy múzeumjáróknak való, ha te csak a kötelező múzeumokat tervezed letudni, az I amsterdam kártyával talán jobban jársz.

Hiányosságai:

Olyan kedvelt turistacélpontok, mint a Szex Múzeum, az Erotika Múzeum, a Heineken Experience és a Madame Tussauds viaszmúzeum nincs a kártyával látogatható múzeumok között. A tömegközlekedés nem ingyenes vele.


 

Amsterdam City Pass

amsterdam-city-passA négy közül talán a legkevésbé népszerű. Az Amsterdam City Pass inkább a kedvezményekről szól, kiváltásával relatív kevés dologhoz férsz hozzá ingyen.

A kártyával választhatsz, hogy a Nemzeti Múzeumba vagy a Van Gogh Múzeumba mész-e el, ahol annyi extra jár még, hogy nem kell kiállnod a sort, a kártyával mehetsz a gyorsított bejáraton. Ezen túl jár még egy 1 órás csatornahajózás hozzá, valamint egy retúrjegy a Schiphol reptér és a belváros közt közlekedő vonatra. Amit ezen túl nyújt az 20 százalék kedvezmény több múzeumba, belépős látnivalóba, városnéző túrákhoz, valamint különféle turistaprogramokhoz. Itt egy lista, pontosan mikhez.

Ára: 49 euró

Kinek jó?

Aki a múzeumokon és egyéb látnivalókon túl keresi az aktív turistaprogramokat. Ebben a műfajban széles a kínálat a City Pass-szal, ráadásul a Heineken Experience-be és a Madame Tussauds viaszmúzeumba is ad kedvezményt.

Hiányossága:

A tömegközlekedés nem ingyenes vele.

 

Holland Pass

Nevével ellentétben ez a kártya is Amszterdamra szabható. A Holland Pass az I amsterdam city card és a Museumkaart tő tulajdonságait egyesíti – mint előbbi, rengeteg múzeumba bejutsz vele, és akárcsak utóbbi, egy hónapon át használható. Bővebben itt.