Fedezd fel Amszterdamot

Ha már tudod mikor, melyik reptérre és mely hotelbe is mész, ideje kitalálnod, mit csinálj akkor, ha épp nem a látnivalóit vagy múzeumait járod. Ha elszívnál egy jointot valamelyik coffeeshopban,  ha felfedeznéd a helyi gasztrókultúrát, megtanulnál néhány alap holland kifejezést vagy csak szeretnéd alaposan átlátni a helyi tömegközlekedést, ez itt a te lapod.

 

Tömegközlekedés Amszterdamban

amszterdam-villamossalBár a turisták számára kifejezetten érdekes belváros, ahova Amszterdam fő látnivalói és legjobb múzeumai csoportosulnak gyalog kényelmesen bejárható, nem árt, ha képben vagy a helyi tömegközlekedéssel. Itt mindent megtalálsz a buszozástól a metrózáson át a villamosozásig.

Amszterdam tömegközlekedéséről bővebben

 

Legjobb parkok

parkok-amszterdambanNyaranta Amszterdam közösségi terei első sorban a belvároshoz közeli parkjai. Ahogy bejön a jó idő, egymás után nyitnak ki a parkokban a szabadtéri színházak, indulnak a fesztiválok. A helyiek ezrével lepik el pokrócaikkal és biciklijeikkel a zöld pusztákat és a vízpartokat – vízből ugyanis a parkokban sincs hiány.

Amszterdam parkjairól bővebben

 

Biciklizés Amszterdamban

amszterdami-kerekparosAmszterdam bármely részén is jársz, az utcakép nélkülözhetetlen kellékei lesznek a biciklisek. Földrajzi adottságainak és bringás hagyományainak hála Hollandia kimagaslóan biciklibarát ország. A fővárosban több bringa van, mint lakó, és nem ok nélkül: ilyen kerékpáros infrastruktúrát máshol nem látsz.

Amszterdam bringakultúrájáról bővebben

 

Füvezés Amszterdamban

coffeeshop-hollandiaA holland könnyűdrog-szabadság messze híres, de azért ne várd, hogy itt bárhol betéphetsz kedvedre. Széles hasis- és marihuána-kínálattal várnak az erre kijelölt szórakozóhelyek, a coffeeshoppok. Amszterdamban több mint 250 ilyen nyilvános füvezőhely működik, itt találsz némi infót róluk.

Amszterdam coffeeshoppjairól bővebben

 

Amszterdam csatornái

csatornarendszer-amszterdamVelence elbújhat Amszterdam csatornaövezete, a grachtgyűrű mögött. A középkori belváros utcaszerkezetét meghatározó mesterséges csatornák adják a holland főváros sajátos hangulatát; vízén tízkilométereket hajózhatsz, partján pedig megtalálsz szinte mindent, amit érdemes látnod ebben a városban.

Amszterdam csatornáiról bővebben

 

Spórolj a belépőkön

amszterdami-varoskartyaMint bármely turisták által kedvelt nagyvárosban, Amszterdamban is sokféle városkártyából válogathatsz. Ezekkel a kedvezményeket csoportosító kártyákkal rengeteget spórolhatsz a belépőjegyeken, de akár egy ingyenes csatornahajózáshoz vagy reptéri transzferhez is hozzájuthatsz így.

Amszterdam városkártyáiról bővebben

 

Egyél jókat Amszterdamban

nyers-hering-fogyasztasaWafel, poffertjes, oliebollen – a holland gasztronómia nem gyenge desszertben, de ha igazán bátor ízvadász vagy, nem állsz meg ezeknél, és kipróbálod a kaját, amely fogyasztásának saját fejtartása van. Ez a nyers hering, amit rögtön lefojthatsz egy szuper kaassal vagy patattal.

Amszterdam gasztronómiájáról bővebben

 

Hasznos holland kifejezések

holland-zaszloEgy átlag amszterdami két idegen nyelvet beszél, így egy angol vagy egy német nyelvtudással itt elboldogulsz, ám ha pusztán gesztusból megtanulnál mondjuk hollandul köszönni, itt megteheted.

Hasznos holland szavak, kifejezések