Gyakran ismételt kérdések Amszterdamról

 

Elég nagy a kínálat, melyik légitársasággal érdemes Amszterdamba repülni?

Ha jobban megnézed a kínálatot, látni fogod, hogy annyira nem nagy az. Például ha jó szolgáltatás mellett utaznál, egyedül a KLM-et találod, míg fapados légitársaság kettő repül közvetlen Budapestről. Sokan bevállalnak egy eindhoveni vagy rotterdami érkezést, ezekkel a járatokkal együtt már tényleg van miből válogatni. Erről bővebben az Amszterdamba repülővel lapon.


amszterdam esőben

 

Oké, és mikor menjek? Nincs ott télen hideg?

Amszterdam sajátos klímájának hála sosincs nagyon hideg, hiába fekszik jóval északabbra, mint Budapest. A legjobb jelző a helyi időjárásra az enyhe: ahogy a nyárra úgy a télre is igaz. Általánosítani lehetetlen, napjában többször változhat az időjárás, de amire mindenképp számíts egy amszterdami utazáson az az eső.


 

És szállásügyben valami okosság?

Nehéz nagy igazságokat megfogalmazni ezügyben. Mint minden világvárosban, itt is óriási a kínálat az olcsó hoszteltől kezdve a luxushotelekig. Ha turistaként érkezel, próbálj meg a csatornaövezetben szállást találni, itt van ugyanis a látnivalók közül szinte az összes és itt a legjobb a tömegközlekedés. Az amszterdami szállástémában amúgy van egy érdekes extremitás: itt akár a csatornák vízén lebegő hajón is aludhatsz.


 

Mi ez a sok csatorna?

Amszterdam arculatát alapjában határozzák meg ezek az 1600-as években ásott csatornái, a grachtgyűrű. Ezeknek hála maradt meg a belváros középkori építészete, és ennek köszönhetik Amszterdam turisták által frekventált területei kisvárosias hangulatukat. Hollandia eleve szoros viszont ápol a vízzel, de sehol máshol nem látsz annyi lagúnát és hidat egy helyen, mint itt.


 

És akkor itt vannak a látnivalók is? Mit érdemes megnézni Amszterdamban?

Igen, egy Amszterdamba látogató turista abban a szerencsés helyzetben van, hogy itt egy gyalog kényelmesen bejárható, szűk másfélszer másfél kilométeres területen szinte mindent megtalál, amit érdemes látni a városból. Amszterdam látnivalói és múzeumai javarészt ide, vagy a belváros peremére csoportosulnak.


csatorna amszterdam

 

A belépőkkel mi a helyzet, drágák?

Sok neves amszterdami látnivaló, mint a piros lámpás negyed, a Dam tér, a különféle piacok és templomok értelemszerűen nem belépősek. A világhírű múzeumokba 10-20 euró között vannak a belépők, de ha ezekből többet is meglátogatnál, érdemes körülnézned a kedvezményeket gyűjtő városkártyák között. Az ilyen kártyák ráadásul a tömegközlekedésben is használhatóak.


 

Mit lehet még Amszterdam csinálni?

Biciklizni, parkban lazulni és füvezni – ezekben mind nagyon jó a város.