Amszterdam legjobb parkjai

 

Alapinfók

amszterdam-parkjaiBár a szűken vett belvárosban, a turisták által kedvelt grachtgyűrűn belül a Hortus Btanicuson és az állatkerten kívül nem találsz egybefüggő zöld területeket, Amszterdamnak nagyon sok jó parkja van. Körülbelül harminc kisebb-nagyobb parkot tart fenn a város, és közülük többért elég a csatornaövezet pereméig menned.

Tavasztól őszig a közösségi élet fő terei lesznek, piknikező, sportoló és szórakozó emberekkel vannak tele a frekventált helyeken található parkok: többen is koncerteket, fesztiválokat rendeznek, és nem ritkák a szabadtéri színpadok sem. Ami pedig Amszterdam parkjait egyedivé teszi, az a vízközpontúság. Sehol máshol nem látsz annyi kis tavat, mesterséges szigetet és csatornát, mint ezekben a parkokban.


 

6 jó park Amszterdamban

Vondelpark

vondelpark-amszterdamVitathatatlanul Amszterdam kedvenc parkja a Vondelpark, amely nagy szerencséje, hogy közel található olyan felkapott, tömegeket vonzó helyekhez, mint a Paradiso és a Liedse tér. Az sem mellékes, hogy közvetlen a csatornagyűrű permén található, így a belvárosból könnyen menekülhet ide az, aki természetbe vágyik.

A Vondel egy kis tavakkal és csatornákkal tagolt park, amely tavastól őszig tele van pokrócos, biciklis amszterdamiakkal. Nyaranta ráadásul működik itt egy szabadtéri színház is, valamint itt találod a Blauwe Theehuis-t is, egy harmincas években  épült teaházat, ahol ma egy jóféle kávézó működik.

 

Amsterdam Bos

amsterdam-bosEgész a Schipolig kell menni az Amsterdam Bos-ért, ami szigorúan nézve nem is egy park, inkább egy komplett erdő utakkal, csatornákkal, tavakkal, helyenként parkszerű területekkel a repülőtér szomszédságában. Ha egy egész napos aktív programot keresel, ennél alkalmasabb helyet nem találsz, a Bos-ban ugyanis a kajakozástól a biciklizésig mindenre van lehetőség, és működik itt egy egész jó erdei kalandpark.

Nyaranta nagyon él. Olyankor itt is működik egy szabadtéri színház, egymást érik a koncertek és megtelik a kempingje is.

 

Amstelpark

amstelpark-amszterdamA belvárostól 1,5 kilométerre délre, az Amstel nyugati oldalán terül el az Amstelpark. Eredetileg egy 1972-es kertészeti kiállításra készült, de idővel nyilvános közpark lett belőle. Eredetének köszönhető, hogy tele van virágos kertekkel, a rododendron több mint száz fajtája látható itt, van japán kertje és  sövény labirintusa is. Gyerekeseknek tökéletes célpont, van a parkban ugyanis több játszótér, állatsimogató lámákkal, egy minigolfpálya és még egy kisvasút is.

A park déli szélén találsz egy hagyományos holland szélmalmot. Ez a Riekermolen, melynek eredetije 1636-ban épült ide, de három évtizednyi használatlanság után 1956-ban lebontották. Pár évvel később a városvezetés úgy döntött, újjáépíti: 1961 óta áll a helyén a ma is látható malom.
Oosterpark

oosterpark-amszterdamKelet-Amszerdamban, a belváros pereméhez közel áll a város első nyilvános parkja, az 1891 óta működő Oosterpark. A területen eredetileg egy temető és néhány ház állt, ezeket elbontva alakították ki a közepén egy S-t formázó tóval, a kor angol kertjeinek divatját követve.

Egy tiszta kis park ez nagy, lombos fákkal, egy nagy, valamint több kisebb pusztával. A madárlesők kedvence, mert azon túl, hogy tava tele van vadkacsákkal szürke gémeket, valamint ritka vadpapagájokat lehet látni itt. Népszerű még különféle szobrairól, az Oosterparkban áll például a Rabszolgaság Nemzeti Emlékműve, a valamint itt található a The Scream, azaz A Sikoly című 4,5 méteres szobor, amit a 2004-ben meggyilkolt holland filmrendező, Theo van Gogh emlékére emeltek. Ha jó időben jársz Amszterdamban, az Oosterpark két nagy zenei fesztiváljának egyikébe belefuthatsz: júliusban az Amsterdam Roots Festivalt, egy hónappal később pedig az Applesap Fresh Music Festivalt tartják itt.

 

Beatrixpark

beatrixpark-amszterdamAz A10-es autópálya belvároshoz eső oldalán találod a Beatrixparkot, ahova legegyszerűbben villamossal jutsz el a központból. A parkot a harmincas években építették, majd a második világháború után újragondolták, és az eredeti romantikusabb arculatot lecserélték a ma is jellemző funkcionálisra.

Ahogy sok más amszterdami parkban, itt is nagy szerepe van a víznek. Tulajdonképpen a park java különböző szigeteken áll, melyeket hol szűkebb, hol szélesebb csatornák választanak el. Kacskaringós partvonala és nagy fái miatt rengeteg félreeső, nyugodt része van. Ez jellemző rá, de egy nagy pusztája is van, továbbá egy nagy gyerekmedencéje, ahol nyaranta szabadon pancsolhatnak a kicsik.

 

Frankendael Park

frankendael-amszterdamAhogy a 16-18. században a város egyre nőtt és az ingatlanárak emelkedtek, a tehetős embereknek a külvárosba kellett költözniük, ha nagy birtokra vágytak. Ez az Oosterparktól majd egy kilométerre délre található hét hektáros park így született, birtoki múltjából eredően ma is inkább egy gazdag család udvarára emlékeztet, mintsem közparkra.

Már a park bejáratánál belefutsz a régi birtok díszes parkjába, odabent viszont még ma is áll egy 1659-ben épített villa. A villa ma étteremként és rendezvényközpontként üzemel, amögött indul az eredeti stílusában meghagyott, ösvényekkel átszőtt kert, azon túl pedig füves pusztákat és tavakat találsz.


 

Térképen a parkok

 

Open Garden Days

A grachtgyűrű érdekes rejtett titkai a házsorok kertjei. A turisták java nem is tudja, milyen fantasztikus kertek bújnak meg az egymást érőházak mögött, ahova keveseknek van bejárása. Minden évben van viszont egy hétvége, amikor ezen kertekből több megnyílik a látogatók előtt, akik szervezett program keretében sétálhatnak végig a csatorna menti házak udvarain. Ezt hívják Open Garden Days-nek, ami 2017-ben június 16-18-ra esett.

open-garden-days-amszterdam