Amszterdam látnivalói

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott látnivalójáról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Artis Royal Zoo

amszterdam-allatkertA Hortus Botanicus-on túl egy hely van még a belvárosban, ahol sok zöldterületet találsz, ez pedig a város állatkertje. Az Artis Royal Zoo már közel kétszáz éve várja a csatornaövezet nyüzsgése elől menekülőket, tizennégy hektárján manapság több mint 700 állat- és 200 fafajt láthatsz közelről.

Amellett, hogy állatkertként is kiváló, az Artis fontos adottsága más állatkertekkel szemben, hogy itt fantasztikus történelmi épületek erdejében sétálhatsz kifutótól kifutóig. Ezen épületek adnak otthont több állatnak is, de ezen épületekben működik például egy állattani témájú könyvtár, egy múzeum, egy planetárium, egy botanikus kert és egy akváriumház. Utóbbiban megnézheted, milyen halak élnek a város csatornáiban.

 

Albert Cuyp piac

albert-cuyp-piac-amszterdamA belváros peremétől kicsit délre, a Heineken Experience-től nem messze találod Amszterdam leghíresebb szabadtéri piacát, az Albert Cuyp marketet. A piac már több mint száz éve működik a népszerű holland festőről elnevezett utcában, amit ma közel hétszáz méter hosszan szegélyeznek két oldalról árusok. Jelenleg több mint háromszáz stand várja itt a látogatókat hétfőtől szombatig.

Mint Európa egyik legforgalmasabb szabadtéri piacán, itt aztán mindent megtalálsz a zöldségtől és haltól a holland sajtokon, a fapapucson át a régiségekig vagy elektronikai termékekig. A piac nem kifejezetten a turistáknak szól, de rengetegféle holland- és/vagy Amszterdam-témájú emléktárgyat találsz. Délelőtt különösen nagy a nyüzsgés, de akkor érdemes jönnöd, mivel az árusok közül többen már a kora délutáni órákban összepakolnak.

 

Begijnhof

beginaudvar-amszterdamAmszterdam belvárosához nagyon közel található ez a középkorból fennmaradt beginaudvar, mely a város ilyen udvaraiból az egyetlen, amely látogatható. A beginák a 12-13. században aktív női vallási mozgalom voltak, akik a szerzetesekhez hasonlóan zárt közösségekben éltek. A lakóterüket azonban nem a világtól távol, hanem városokban építették ki, saját zöld kerttel, műhelyekkel, üzletekkel.

Az amszterdami Begijnhofot az 1300-as években hozták létre, és mivel az épületek a beginák saját tulajdonában voltak, hiába voltak római katolikus épületek, a reformáció terjedésével sem tűntek el. Az eredeti gótikus stílust már nem mindegyik épület őrzi, de az UNESCO által védett udvar ma is hasonlít hétszáz évvel korábbi képére. Amszterdam legöregebb faházát is itt találod, valamint a beginák kápolnáját, mely ma református templomként üzemel. Ha erre jársz, erős kontrasztra készülj majd a környék után.

 

Csatornák – Grachtgyűrű

csatornak-amszterdambanAhogy Hollandiának a tulipán, a fapapucs vagy a szélmalom, úgy fővárosának a csatorna a jelképe. Amszterdam 165 csatornájával és több mint 1200 hídjával az egyik legvízibb víziváros – gyakran nevezik az észak Velencéjének, de csatornák és hidak számában magasan veri Velencét.

Amszterdam középkori belvárosát, ahol szinte minden jelentős látnivalója csoportosul a város leghíresebb csatornái, az úgynevezett grachtgyűrű tagolja hidakkal összekötött szigetekre. Az 1600-as évek közepén ásták ki ezt a félkör alakban, koncentrikusan kialakított csatornarendszert, melynek fő csatornái a Singel-, Heren-, Keizers- és Prinsengrachtok. Ezeket a csatornákat további kis csatornák kötik össze.

 

Dam tér

dam-ter-amszterdamAmszterdam főterének története közel nyolcszáz évre nyúlik vissza. Az 1200-as évek végén történt, hogy gátat építettek itt az Amstelre, aminek egyik következménye volt, hogy a tengeri hajóknak át kellett rakodniuk a rakományukat folyami hajókra. Ez a kényszer sok munkaerőt kívánt és felpörgette a területen a kereskedelmet. Ugyan ezt a szerepét a belváros átépítésével elvesztette, az évszázadok alatt mindvégig megmaradt forgalmas központnak.

A terület ma már csak nevében őrzi a gát emlékét. Ez a nagyjából kétszáz méter hosszú és száz méter széles tér a turisták egyik fő úti célja. Nehéz is elkerülni, mivel itt áll a Királyi palota, az Új-templom, a Madame Tussaud viaszmúzeum, valamint egy huszonkét méter magas második világháborús emlékmű is. Tavasztól őszig rengetegen élvezik a téren vagy a környékén lévő kávézók teraszain a jó időt, keresik fel a közelben lévő ruhaboltokat vagy sétálnak egyet az utcazenészek és mutatványosok között.

 


Booking.com

 

Hortus Botanicus

hortus-botanicus-amszterdamA világ egyik legrégebb óta működő botanikus kertje a Hortus Botanicus. A kertet az 1600-as években alapították, kezdetben helyi orvosok és gyógyszerészek használták gyógynövényeik termesztésére, majd a Holland Kelet-Inidai Társaság által begyűjtött növényekből és magokból alakult ki a kiállításra szánt gyűjtemény egy része.

A kezdetben aprócska kert idővel több üvegházzal bővült, máig áll az 1715-ben épült kapuja, valamint az 1875-ben épült Orangery, amely a kert része, és ma kávézóként üzemel. Az arborétumban több, mint hatezerféle növényt nézhetsz meg, javarészt trópusi és szubtrópusi növényeket. Van itt egy több mint kétezer éves Agávé kaktusz, valamint egy 1682-ben ültetett tulipánfa.

 

Királyi Palota – Koninklijk Paleis

kiralyi-palota-amszterdamA 17. század közepén került a térre a Dam látképét eluraló Királyi Palota (Koninklijk Paleis). Eredetileg városházának épült, majd 150 évvel később Louis Napoleon, Napoleon császár öccse csinált belőle királyi palotát rövid uralkodása alatt. Azóta így funkcionál: itt történt például Beatrix királynő beiktatása, és törvényileg a királynő tulajdona. Az épület ettől függetlenül nyitott a nagyközönség előtt.

A palota kívül-belül építészeti remekmű. A 13 ezer facölöp tartja a homokos talajon, homokkőből készült homlokzatán tengeristeneket és Amszterdammal kapcsolatos szimbólumokat találsz. Odabent már nem ilyen komor: rengeteg hófehér márvány, a gyarmati időkből itt maradt márvány világtérképek, földgömbök, festmények, szobrok és falidíszek mesélnek a város történelméről.

 

Leidse tér – Leidseplen

leidse-ter-leidseplen-amszterdamAmszterdam belső csatornagyűrűinek peremén, a népszerű Vondelparkhoz közel található ez a forgalmas kis tér. Több villamosvonal fut itt össze, de első sorban nem ennek, hanem üzleteinek, éttermeinek és kávézóinak köszönheti, hogy tele van emberrel a tavasztól őszig, míg telente a közepén felállított korcsolyapályának köszönheti.

Ha eleven környezetben kávéznál, vacsoráznál vagy csak ücsörögnél, a Leidse teraszhelységei tökéletes úticélok. A rengeteg turista és helyi mellett a pörgést mutatványosok, tűznyelők, zsonglőrök és utcazenészek fokozzák.

 

Újtemplom – Nieuwe Kerk

uj-templom-amszterdamHollandia székesegyházának is nevezik a Királyi Palota szomszédságában álló Újtemplomot. A 15-16. században épült templom valójában ma már templom sem: kultúrközpontként üzemel, ahol koncerteket, orgonaversenyeket tartanak. A  gótikus és neogótikus templom több át- és újjáépítésen átment történelme során. Érdekessége, hogy azért nincs tornya, mert azzal magasabb lett volna, mint az akkor még városházaként üzemelt  szomszédos palota. Odabent eredetileg szent szobrok, festmények díszítették, aztán amikor a protestánsoké lett, az egész díszítést lerombolták, de orgonája és mahagóni szószéke miatt érdemes meglátogatni.

Sok nagy holland nyugszik itt. Többek közt Joost van den Vondel költő, és a holland haditengerészet több admirálisa, kapitánya. Továbbá itt esküdött fel az alkotmányra Beatrix királynő, akárcsak 1814-ig visszavezetve valamennyi előde.

 

Paradiso

paradiso-amszterdam-latnivaloA Hard Rock Cafe közvetlen szomszédságában áll a Paradiso, a város egyik legismertebb szórakozóhelye. Akárcsak az Újemplom, eredetileg ez is templomnak épült, és a hatvanas évekig akként is működött. Azután egy hippimozgalom használta, majd ezt látva a város illetékesei maguk nyitottak itt egy ifjúsági központot. A hely első sorban zenei központként működik azóta; voltak punkos, rockos, new wave-es és rave-es korszakai. Az egykori templom nagytermében kialakított koncerttéren elmúlt évtizedekben olyan zenészek és bandák játszottak, mint David Bowie, Adele, Frank Zappa, Lady Gaga, Prince, a Red Hot Chili Peppers, a Guns ‘N Roses, a Metallica vagy a Pink Floyd. Ma nagyrészt rockos, de vegyes a koncertkínálat.

Az amszterdamiak imádják, ráadásul közel van ide a város éjszakai életének egyik központja, a Leidse tér. Ha a könnyűzenei programok nem érdekelnek, tudd, hogy tartanak itt színházi előadásokat és klasszikus zenei koncerteket is.

 


Booking.com

 

Piros lámpás negyed – De Wallen

piros-lampas-negyedAmszterdam egyik legkeresettebb turisztikai látványossága a De Wallen, Amszterdam leghíresebb piros lámpás negyede (vöröslámpásnak is nevezik). Valójában nem csak a város legnagyobb prostituált-kínálatát találod itt, de sok más szexualitással kapcsolatos programból válogathatsz: vannak itt sexshopok, peep show-k, de működik itt egy szexszínház is, valamint itt találod az Erotika Múzeumot, és nem mellesleg több coffee shop mellett a Marihuána Múzeumot is.

A negyed éjjel-nappal nyüzsgő, de éjszaka az igazi – olyankor a nevét adó piros lámpák fénye világítja be a csatornák menti házakat és a sikátorokat. Nagyon hangulatos sétahelyszín, ha a különféle erotikai témájú programok vagy a kurvázás nem foglalkoztat, egy sétát akkor is megér. A lányok a nagyüveges kirakatokban táncolva kínálják magukat, rengeteg köztük a magyar prostituált. A kirakatok előtt sétálva bátran megbámulhatod őket, de a fotózást inkább mellőzd.

 

Virágpiac – Bloemenmarkt

viragpiac-amszterdamA világ egyetlen úszó virágpiaca a Singel csatornán található Bloemenmarkt. Az százötven éves piac az év egészén üzemel, egzotikus növények, cserepes és vágott virágok, rengetegféle virágmag és -hagyma, de még művirág is kapható itt, a vízen úszó üzletekben.

A piac máig sokat megtartott eredeti hangulatából. Az illattenger és a rengeteg szín ennek az alapjai, de mára valamelyest felhígult a hely szuvenírásusokkal. Még mindig óriási és sokféle itt virágból a kínálat, de a holland fapapucstól a hűtőmágnesig ide is beférkőztek a tucat emléktárgyak.

 

Vondelpark szabadtéri színház

vondelpark-szinhazAmszterdam méltán népszerű közparkjában, a Vondelparkban található ez az időszakos kultúrlátnivaló. Júniustól augusztusig működik a park szívében egy szabad színház, amely a nyári estéken dugig van látogatóval. A különféle színházi előadásokon túl nagyon színes a kínálat itt a programokból: a jazztől a klasszikus zenén át a popig rengetegféle koncertet tartanak a színpadon, de vannak gyerekszínházak és stand-up műsorok is. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a szervezők olykor megkérik a vendégeket, hogy ha tudnak, egy-két euróval járuljanak hozzá a működéshez.

A színház ugyan csak időszakosan üzemel, de a hozzá nagyon közel található Blauwe Theehuis-ban egész évben működik egy étterem/kávézó. Ez egy harmincas években, eredetileg teaházként épült pavilon már csak építészete miatt megér egy kitérőt.

 

Waag

waag-amszterdamEz a Nieuwmarkton található sokbástyás épület eredetileg városkapuként épült még 1488-ban. A városfal, melynek része volt már a tizenhatodik századi terjeszkedés alatt eltűnt, de a Waag a helyén maradt, és bő ötszáz évével ma ez Amszterdam legidősebb nem vallási kötődésű épülete.

Miután elvesztette eredeti funkcióját, a Waag volt mázsálóház, majd különféle céhek működtek itt: kovácsok, kézművesek, kőművesek, festők alkottak a vastag falak mögött. Egy ideig tűzoltóállomásként is funkcionált, majd miután jelentéktelen és kihasználatlan lett, az 1990-es években majdnem lebontották. Ma egy alapítvány működteti, étterem és kávézó működik a történelmi épületben.

 

Waterloo téri piac

amszterdam-bolhapiacAmszterdam legnagyobb bolhapiaca a Waterloo téri piac, amely közvetlen a városháza szomszédságában, a Rembrandt Múzeumhoz és az Asmtelhez közel található. A piac még az egykori zsidónegyedben született az 1880-as években. Akkoriban minden nap nyitva volt, a szombatokat kivéve. Ma a vasárnapokat és az ünnepnapokat kivéve bármikor a helyén találod az árusokat délután ötig.

Nagyon vegyes itt a kínálat, kézműves tárgyak, régiségek, használt ruhák, könyvek, lemezek és különféle lakberendezési tárgyak közül válogathatsz. Egy igazi bolhapiac, ahol a rengeteg kacat között biztosan találsz valami neked tetszőt. Ha így lesz, ne félj alkudozni.