Amszterdam időjárása

 

Enyhe tél, enyhe nyár

amszterdam-tavasszalBár lényegesen északabbra fekszik, mint Budapest, az Északi-tenger közelsége miatt Amszterdam éghajlata óceáni, így időjárása kifejezetten enyhe. Bár ennek hála ha télen jössz, se fogsz nagyon fázni, ellenben nyáron sincs garancia rá, hogy jó időt fogsz ki a városban.

Amszterdam telei sajátosan enyhék, ami éghajlata mellett nagyban köszönhető a várost övező nagy vízfelületeknek is. A téli éjszakákon ritkán süllyed mínusz öt Celsius fok alá itt a hőmérséklet, míg tőle húszon kilométerekre délre a mínusz tizenöt fok sem ritka. Ritkán esik itt hó, és ha esik is, jellemzően hamar elolvad.

Nyaranta kellemes 15-17 fokos a napi átlaghőmérséklet, ami nap közben gyakran 22-25 fokot jelent. A tavasszal utazóknak pedig jó hír, hogy – bár ilyenkor sem kevés, de – február és március között jelentősen csökken a csapadék mennyisége.

 

amszterdam_chart1

  

Sok eső

amszterdam-esobenBár nem olyan rossz a helyzet, mint kicsit arrébb, Londonban, Amszterdamnak is kijut az esőből. Évi átlag 133 napon esik legalább egy milliméter csapadék, az évi átlag összcsapadék pedig 840 milliméter, ami úgy másfélszerese a budapesti mennyiségnek.

Ha Amszterdamban készülsz, két dologra számíts mindenképp: magas páratartalomra szinte egész évben, és a tél második felét, valamint a tavaszt leszámítva sok esőre.

 

amszterdam_chart2